Tips voor bedrijven
 

Voorkom afval

 

Afval voorkomen is het meest milieuvriendelijk.

Hierbij enkele tips voor minder afval..

In het algemeen geldt: koop alleen wat je echt nodig hebt.

 

Kopiëren en printen

 

1. Zoek andere manieren om informatie te verspreiden of op te slaan.Printen of kopiëren is niet altijd nodig. Stuur een document per e-mail door of gebruik het prikbord of personeelsblad voor mededelingen.

2. Laat informatie rondgaan in een infomap in plaats van kopieën voor iedereen. Niet iedereen hoeft elke nota op papier te ontvangen.

3. Print of kopieer geen documenten om ze te klasseren. Bewaar documenten zoveel mogelijk elektronisch.

4. Scan papieren documenten in en pas tekstherkenning toe, zo kun je ze achteraf snel en eenvoudig doorzoeken.

 

Vermijd foute afdrukken

 

1. Controleer alle instellingen voor je kopieert of print. Zo druk je je document van de eerste keer goed af.

2. Controleer je teksten met de spellingscontrole en kijk de opmaak goed na met een afdrukvoorbeeld op je scherm via het menu 'Bestand' > 'Afdrukvoorbeeld'. Druk pas af wanneer je tevreden bent over het resultaat (Alleen voor printen).

3. Wis je kopieerinstellingen na je afdruktaak. Zo vermijd je foute kopieën bij volgende kopieeropdrachten (Alleen voor kopiëren).

 

Vermijd onnodige afdrukken

 

1. Tel eerst hoeveel afdrukken je precies nodig hebt. Zo maak je niet meer kopieën of prints, dan nodig is en bespaar je tonnen papier!

2. Vraag je e-mailontvangers je e-mail en bijlagen niet ondoordacht te printen. Ga als verzender papierverspilling bij het printen van je bericht tegen door alle overbodige informatie uit de e-mail te schrappen, bijvoorbeeld irrelevante delen uit voorgaand mailverkeer als je een e-mail beantwoord of doorstuurt.

3. Vermijd het gebruik van papier door je fax met een faxkaart op je computer aan te sluiten.

Kies milieuverantwoorde printer-/kopieerinstellingen en probeer ze zoveel mogelijk als standaardinstelling in te stellen:

 

1. Druk recto-verso af. Door recto-verso te kopiëren en printen, bespaar je de helft aan papier, archiefruimte, gewicht … en de helft aan impact op het milieu. 1.000 ambtenaren die recto-verso kopiëren en printen kunnen zo theoretisch 25 ton CO2–uitstoot besparen.

2. Kopieer indien mogelijk verkleind: 2 A4-tjes naast elkaar passen zo op één A4-tje.

3. Kopieer zo veel mogelijk in grijswaarden of zwart/wit

4. Kopieer met minder inkt. In de printerinstellingen vind je dit terug als ‘economode’, ‘inktbesparend afdrukken’ … afhankelijk van je printer. Je vindt dit meestal terug onder het item ‘afdrukkwaliteit’.

5. Druk voor rekenbladen de tabel precies op het gewenst aantal pagina’s af via het menu 'Bestand' > 'Afdrukvoorbeeld', dan bij 'Instellen' kies: 'Aanpassen aan'. Bij 'Beeld' > 'Pagina-eindevoorbeeld' Zo kan je gemakkelijk zelf bepalen wat er op een pagina moet komen. (Alleen voor printen)

 

Kies voor milieuverantwoord papier

 

1. Neem waar mogelijk chloorvrij gebleekt papier van een lager gewicht. 80 gr/m² is algemeen gebruikelijk, maar er bestaat ook papier van 75 gr/m², 70 gr/m² en zelfs 60 gr/m².

2. Gebruik kladpapier! Druk kladversies af op de andere zijde van bedrukt papier. Reserveer indien dit mogelijk is ook één lade van het kopieertoestel of de printer voor kladpapier. Ga wel na of dit geen schade berokkent aan het kopieerapparaat. Of gebruik eenzijdig bedrukt papier om de papierlade van je fax te vullen.

 

Kies voor een papier- en inktbesparende lay-out (alleen voor printen)

 

1. Gebruik een papiervriendelijke huisstijl en kies voor kleinere marges en interlinies, een compact lettertype en vermijd onnodige witruimtes en volvlakken. Met een papier- en drukvriendelijke opmaak heb je minder papier en inkt nodig voor dezelfde hoeveelheid (leesbare) tekst.

2. Vermijd één of slechts enkele regels op één blad.

 

Spaar het milieu door efficiënt gebruik van je kopieertoestellen en printers

 

1. Zet inkjetprinters alleen aan als je gaat printen, want deze printers spoelen de patronen bij elke opstart door met inkt. [alleen voor printen]

2. Schud het tonerpatroon als kopieertoestel of printer meldt dat de toner op is. Je kunt dan toch nog even afdrukken aan goede kwaliteit.

Meer tips om eenrgie te besparen met printers

 

Kantoormateriaal

 

1. Zet een goed voorraadbeheer op. Zo koop je niets aan waarvan er nog een grote voorraad is. Een goed voorraadbeheer helpt je ook om reeds gebruikte materialen te hergebruiken.

2. Ga na of verschillende mensen van 1 dienst toestellen als printers, scanners en kopieerapparaten kunnen deken, dan heb je minder toestellen nodig.

3. Draag zorg voor je materiaal, dan gaat het langer mee.

4. Denk na of wat je weggooit nog bruikbaar is voor een ander: wat jij niet meer nodig hebt, kan een ander misschien nog gebruiken. Of omgekeerd: koop zelf een product tweedehands of in een kringloopwinkel. Kijk na een grote opruimactie even bij het 'afval' of er nog bruikbare spullen tussen zitten.

5. Kies voor milieuverantwoorde kantoormaterialen, zie milieuthema duurzame aankopen.

6. Bewaar documenten voor het archief niet in ringmappen. Er bestaan systemen om papieren via de perforaties zonder map te bundelen. Zo spaar je ruimte en geef je mappen een tweede leven. Of digitaliseer je papieren archief door de documenten in te scannen.

7. Laat van eenzijdig bedrukt papier kladblokken maken of hergebruik de achterkant van losse vellen om proefafdrukken te maken. (Hergebruik hoeft niet steeds over grote toestellen te gaan).

 

Eten & drinken

 

1. Kies zonder verpakkingen:

Vraag je broodje niet in te pakken als je het in de broodjeszaak, de cafetaria of het restaurant opeet. 

Kies in het (bedrijfs)restaurant niet voor maaltijden of desserts in wegwerpverpakking.

Voorzie voor medewerkers een drinkwaterfontein, zo gebruik je minder drankverpakkingen. Of kies een ander drinkwatersysteem dat kraanwater gebruikt.

 

2. Kies voor herbruikbare verpakkingen:

Gebruik een brooddoos in plaats van plastic zakjes of aluminiumfolie.

Neem zelf afwasbare, herbruikbare verpakkingen mee voor slaatjes, drank, yoghurt ...

Kies voor dranken in statiegeldflessen, die kunnen tot 50 keer hergebruikt worden. Bovendien zijn statiegeldflessen bijna altijd goedkoper dan dezelfde producten in een wegwerpverpakking. Vermijd plastic flessen, blik- en brikverpakkingen en vooral wegwerpglas.

Drink koffie uit een mok in plaats van uit wegwerpbekertjes. Gebruik liever een metalen lepeltje dan een van plastic.

 

3. Kies voor grootverpakkingen, dan heb je veel minder afval dan bij individuele verpakkingen. Dat scheelt soms tot 7 keer minder afval, omdat veel individueel verpakte producten ook nog eens zijn samengevoegd in een grotere verpakking. Vervang bijvoorbeeld afzonderlijk verpakte suiker en melk door losse suikerklontjes, melk uit een kannetje of kleine flesjes. Kies voor koekjes in grootverpakking en presenteer ze op evenementen en vergaderingen op een schoteltje.

 

Kies bewust bij nieuwe aankopen

 

Maak een verschil: kies bewust voor wat je gebruikt, dan draag je bij aan minder afval. Tips voor minder afval als je nieuwe aankopen gaat doen …

 

1. Houd een voorraadadministratie bij (wie haalt wat en hoeveel) n bestel alleen wat je echt nodig hebt.

2. Denk na of wat je weggooit nog bruikbaar is voor een ander: wat jij niet meer nodig hebt, kan een ander misschien nog gebruiken. Of omgekeerd: een ander heeft misschien net wat jij zoekt, waardoor je geld uitspaart.

3. Haal je neus niet op voor tweedehands. Kijk zelf ook eens bij de advertenties van tweedehands materiaal of in de kringloopwinkel als je op zoek bent naar bepaalde voorwerpen of kantoormeubelen.

4. Kijk na een grote opruimactie even bij het 'afval' of er nog bruikbare spullen tussen zitten.

5. Organiseer een uitwisseling of plaats een zoekertje op de muurkrant of in het personeelsblad. Zorg wel dat de zaken die je uitwisselt in goede staat zijn.

6. Vervang kantoorspullen pas als ze echt kapot zijn.

7. Bestel alleen wat je echt nodig hebt. Kartonnen mapjes en oude ringmappen kunnen bijvoorbeeld vaak nog een tweede leven krijgen.

8. Kies zo veel mogelijk voor producten met een lange levensduur. Artikelen die lang moeten meegaan, zijn best stevig en gemakkelijk te herstellen.

9. Bestel grote bulkverpakkingen of kies voor verpakkingen die hergebruikt worden.

10. Kies kantoorspullen die bij voorkeur bestaan uit één materiaal.

11. Kies voor navulbare en herbruikbare kantoorspullen zoals vulpennen, hervulbare potloden, stiften en herlaadbare batterijen.

12. Kies kopieerpapier van 100% gerecycleerde vezels, TCF-gebleekt of ongebleekt.